Vatrushka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1541
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 500 g białego sera twarogowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie podsypać je mąką, podzielić na równe kawałki i ręcznie uformować z nich okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym spodem kubka lub szklanki ugnieść w nich środki.
Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do pokrojonych rodzynek. Następnie wbić do tego jajko, wlać rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łopatką w miejsca zagłębień ciasta.
Wszystko wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do pokrojonych rodzynek. Następnie wbić do tego jajko, wlać rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łopatką w miejsca zagłębień ciasta.
Wszystko wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)