Vatrushka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1436
Vatrushka
fot. Lite / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 białka jaj do wysmarowania ciasta
  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 500 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie podsypać je mąką, podzielić na równe kawałki i ręcznie uformować z nich okrągłe placki o średnicy około 15 cm. Placki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym spodem kubka lub szklanki ugnieść w nich środki.

Przygotować wypełnienie: rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, posiekać drobno i przełożyć do miski. Ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do pokrojonych rodzynek. Następnie wbić do tego jajko, wlać rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć łopatką w miejsca zagłębień ciasta.

Wszystko wysmarować białkiem jaj, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185 stopni i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)