Vanillekipferl

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1146
Vanillekipferl
fot. Jan Krutisch (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, mielonymi orzechami oraz migdałami. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,7 mm i wyciąć w nim foremką kształty księżyca. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do miski i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)