Ugali

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4809
Ugali
fot. 'Bacardi' / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli z limonki
  • pęczek szpinaku
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta soli
  • Na ugali:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki z białej kukurydzy (corn starch)
  • 2 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak oraz natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, zalać sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Przygotować ugali: zagotować wodę z solą na dużym ogniu, wsypać do tego mąkę z białej kukurydzy, po czym zmniejszyć ogień, wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przecedzić przez sito i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)