Ugali
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4809
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli z limonki
- pęczek szpinaku
- natka zielonej pietruszki
- szczypta soli
- Na ugali:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki mąki z białej kukurydzy (corn starch)
- 2 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak oraz natkę zielonej pietruszki pokroić drobno i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, zalać sokiem z limonki, oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować ugali: zagotować wodę z solą na dużym ogniu, wsypać do tego mąkę z białej kukurydzy, po czym zmniejszyć ogień, wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przecedzić przez sito i dodać do składników na talerzu.
Przygotować ugali: zagotować wodę z solą na dużym ogniu, wsypać do tego mąkę z białej kukurydzy, po czym zmniejszyć ogień, wymieszać drewnianą łyżką i gotować do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć je z ognia, przecedzić przez sito i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)