Uczta strachu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1284
Uczta strachu

Składniki:

  • Zupa:
  • 2 dynie
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g sklarowanego masła
  • litr bulionu mięsnego
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 50 g masła
  • 50 g pestek dyni
  • Galaretka:
  • 10 lisków żelatyny
  • 200 g cukru
  • 5 cl destylatu malinowego
  • zielony barwnik spożywczy

Opis przygotowania:

Żelatynę na galaretkę namoczyć w zimnej wodzie. Zagotować 500 ml wody z cukrem i wymieszać z żelatyną, a potem z destylatem malinowym. Masę zabarwić zielonym barwnikiem spożywczym. Masę wkładamy do foremek lub filiżanek i wstawiamy na noc do lodówki. Galaretkę wyjmujemy z foremek. Następnie z obu dyń odciąć wierzch, wyjmujemy twardy miąższ. Na zupę potrzeba ok 1 kg miąższu dyni. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku stopić masło i poddusić cebulę z czosnkiem cały czas mieszając. Dynię pokroić na drobne kawałki i wrzucić do cebuli dusić kilka min. mieszając. Dodać bulion mięsny i gotować 20 min na małym ogniu. Gorący miąższ dyni zmiksować i doprawić do smaku. Gotową zupę napełnić wydrążone dynie. Pieczywo tostowe pokroić w drobną kostkę zrumienić na maśle i posypać nim zupę.

Autor: kasinka

Komentarze (0)