Uczta strachu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1284
Składniki:
- Zupa:
- 2 dynie
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sklarowanego masła
- litr bulionu mięsnego
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 50 g masła
- 50 g pestek dyni
- Galaretka:
- 10 lisków żelatyny
- 200 g cukru
- 5 cl destylatu malinowego
- zielony barwnik spożywczy
Opis przygotowania:
Żelatynę na galaretkę namoczyć w zimnej wodzie. Zagotować 500 ml wody z cukrem i wymieszać z żelatyną, a potem z destylatem malinowym. Masę zabarwić zielonym barwnikiem spożywczym. Masę wkładamy do foremek lub filiżanek i wstawiamy na noc do lodówki. Galaretkę wyjmujemy z foremek. Następnie z obu dyń odciąć wierzch, wyjmujemy twardy miąższ. Na zupę potrzeba ok 1 kg miąższu dyni. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W dużym garnku stopić masło i poddusić cebulę z czosnkiem cały czas mieszając. Dynię pokroić na drobne kawałki i wrzucić do cebuli dusić kilka min. mieszając. Dodać bulion mięsny i gotować 20 min na małym ogniu. Gorący miąższ dyni zmiksować i doprawić do smaku. Gotową zupę napełnić wydrążone dynie. Pieczywo tostowe pokroić w drobną kostkę zrumienić na maśle i posypać nim zupę.
Komentarze (0)