Túrós csusza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2700
Składniki:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 40 g białego sera twarogowego
- 30 g makaronu łazanki
- 25 g wędzonego boczku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron łazanki przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i trzymać w ciepłym pod przykryciem. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i pokruszony drobno ser twarogowy. Doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z pozostałą kwaśną śmietaną i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)