Túrós csusza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2700
Túrós csusza
fot. OsvátA (Wikipedia) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 40 g białego sera twarogowego
  • 30 g makaronu łazanki
  • 25 g wędzonego boczku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron łazanki przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i trzymać w ciepłym pod przykryciem. Następnie boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionego boczku dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i pokruszony drobno ser twarogowy. Doprawić do smaku szczyptą soli, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z pozostałą kwaśną śmietaną i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Całość ponownie dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)