Turon

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 653
Turon
fot. Judgefloro (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 8 bananów
  • 8 patyczków szaszłykowych
  • 2 liście bananowca
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Banany oraz liście bananowca umyć i osączyć z wody. Liście bananowca wyłożyć na talerz. Banany obrać ze skóry i usunąć końcówki Następnie rozgrzać mocno olej w rondlu i wsypać do niego 1 szklankę brązowego cukru. Wsypany cukier wymieszać, aby się rozpuścił i włożyć do tego obrane całe banany. Całość posypać jeszcze 0,5 szklanki brązowego cukru i smażyć do chwili, aż banany zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z oleju łyżką cedzakową, nabić na patyczki szaszłykowe i wyłożyć na liście bananowca na talerzu.

Komentarze (0)