Tsoureki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1507
Tsoureki
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 900 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 140 g masła
  • 140 ml mleka 2%
  • 100 ml ciepłej wody
  • 22 g suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 3 g zmielonego mastyksu spożywczego
  • 2 g mahlebu (zmielonych ziaren wiśni)
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • Glazura:
  • 150 g cukru
  • 150 ml cieplej wody
  • 1 łyżka sezamu

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do miski, zalać je ciepłą wodą, zasypać 1 łyżeczką cukru i dobrze rozetrzeć. Po roztarciu odstawić je na 5 minut w ciepłe miejsce. Mielony mahleb i mastyks zmieszać z 1 łyżeczką cukru i odstawić na bok. Masło stopić w rondlu na średnim ogniu, następnie wlać do niego mleko, wsypać pozostały cukier i mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia i wbić do tego jajka. Składniki w rondlu dobrze wymieszać, po czym wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, aromat pomarańczowy i wsypać do tego mąkę oraz wymieszany mastyks z mahlebem. Z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować je na grubość 3 cm. Obie części ciasta zapleść razem w warkocz i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować glazurę: cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a po rozpuszczeniu wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Wszystko posypać sezamem, po czym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)