Tsampa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4784
Tsampa
fot. jqn / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 2 szklanki mąki jęczmiennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę jęczmienną przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na brązowy kolor. W czasie smażenia mieszać ją drewnianą łyżką, aby cała się zarumieniła. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć ją do miski. Mleko sojowe zagotować z masłem i wlać do zrumienionej mąki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem brązowym i dokładnie ugnieść, aby powstała gęsta masa.

Komentarze (1)

Tsampę przyrządza się bez cukru, bez mleka, a przede wszystkim NIE SMAŻY. To co tu opisałać koło tsampy nawet nie stało.