Tsampa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4784
Składniki:
- 150 ml mleka sojowego
- 2 szklanki mąki jęczmiennej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
Opis przygotowania:
Mąkę jęczmienną przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na brązowy kolor. W czasie smażenia mieszać ją drewnianą łyżką, aby cała się zarumieniła. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć ją do miski. Mleko sojowe zagotować z masłem i wlać do zrumienionej mąki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem brązowym i dokładnie ugnieść, aby powstała gęsta masa.
Komentarze (1)
Tsampę przyrządza się bez cukru, bez mleka, a przede wszystkim NIE SMAŻY. To co tu opisałać koło tsampy nawet nie stało.