Truffade
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1303
Składniki:
- 700 g sera Cantal
- 500 g ziemniaków
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 liścia sałaty
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Następnie zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać wędzony boczek i lekko go przyrumienić. Dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i pokruszony na małe kawałki ser Cantal. Całość doprawić do smaku mielonym pieprzem, po czym dodać do tego śmietanę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z sałatą.
Komentarze (0)