Truffade

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1303
Truffade
fot. *_* (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 700 g sera Cantal
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liścia sałaty
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondla. Następnie zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać wędzony boczek i lekko go przyrumienić. Dodać do tego ugotowane wcześniej ziemniaki i pokruszony na małe kawałki ser Cantal. Całość doprawić do smaku mielonym pieprzem, po czym dodać do tego śmietanę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z sałatą.

Komentarze (0)