Trinxat
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1127
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g wędzonego boczku
- 0,5 główki białej kapusty
- 0,5 szklanki maślanki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Kapustę pokroić na male kawałki. Następnie oba składniki przełożyć razem do jednego rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wlać do tego maślankę, doprawić do smaku pieprzem i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu dodać go do całości i dobrze wymieszać. Wszystko wyłożyć na talerz i podawać na ciepło.
Komentarze (0)