Trinxat

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1127
Trinxat
fot. daniel.julia (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku
  • 0,5 główki białej kapusty
  • 0,5 szklanki maślanki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w duża kostkę. Kapustę pokroić na male kawałki. Następnie oba składniki przełożyć razem do jednego rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, wlać do tego maślankę, doprawić do smaku pieprzem i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu dodać go do całości i dobrze wymieszać. Wszystko wyłożyć na talerz i podawać na ciepło.

Komentarze (0)