Torta Bertolina

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1417
Torta Bertolina
fot. Cremasco / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 300 g czarnego winogrona bezpestkowego
  • 50 g cukru
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Winogrona obrać z łodygi, umyć i osączyć z wody. Tortownicę wysmarować masłem. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać oliwę z oliwek, miód lipowy i wbić do tego jajka. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, zbić w kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i uformować je w wysmarowanej masłem tortownicy. Następnie w ciasto w tortownicy wcisnąć całe winogrona. Wszystko piec na złoty kolor.

Komentarze (0)