Torta Bertolina
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1635
Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 300 g czarnego winogrona bezpestkowego
- 50 g cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
- 1,5 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Winogrona obrać z łodygi, umyć i osączyć z wody. Tortownicę wysmarować masłem. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników wlać oliwę z oliwek, miód lipowy i wbić do tego jajka. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, zbić w kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i uformować je w wysmarowanej masłem tortownicy. Następnie w ciasto w tortownicy wcisnąć całe winogrona. Wszystko piec na złoty kolor.
Komentarze (0)