Torrija

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 716
Torrija
fot. Eduardo (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba pszennego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Jajka wbić do miski i rozmieszać je z mlekiem i cukrem. W rozmieszanych składnikach namoczyć kromki chleba pszennego. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego namoczone wcześniej kromki chleba. Całość smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko polać syropem klonowym i posypać mielonym cynamonem.

0 komenatrzy

Podobne przepisy