Tiradito
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1492
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 300 g białej kukurydzy w zalewie
- 2 liście salaty
- 1 batat
- sól
- Sos:
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka maki kukurydzianej
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do sałaty na talerzu. Batata włożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić go na połowę i dodać do składników na talerzu. Następnie dorsza umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pastę curry, wsypać kurkumę i dobrze rozmieszać. Mleko oraz mleko kokosowe przelać do kubka, wsypać do tego mąkę kukurydzianą, dobrze rozmieszać i przelać do składników na patelni.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i polać potrawę
Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pastę curry, wsypać kurkumę i dobrze rozmieszać. Mleko oraz mleko kokosowe przelać do kubka, wsypać do tego mąkę kukurydzianą, dobrze rozmieszać i przelać do składników na patelni.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i polać potrawę
Komentarze (0)