Tiradito

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1314
Tiradito
fot. Manuel González Olaechea / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 300 g białej kukurydzy w zalewie
  • 2 liście salaty
  • 1 batat
  • sól
  • Sos:
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka maki kukurydzianej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Kukurydzę osączyć z zalewy i dodać do sałaty na talerzu. Batata włożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić go na połowę i dodać do składników na talerzu. Następnie dorsza umyć, osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.

Przygotować sos: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pastę curry, wsypać kurkumę i dobrze rozmieszać. Mleko oraz mleko kokosowe przelać do kubka, wsypać do tego mąkę kukurydzianą, dobrze rozmieszać i przelać do składników na patelni.

Całość doprawić do smaku szczyptą soli, dodać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i polać potrawę

Komentarze (0)