Thukpa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3488
Składniki:
- 300 g makaronu Pappardelle
- 4 ziemniaki
- 4 pieczarki
- 3 marchewki
- 3 ziarna kardamonu
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 pomidory
- 2 zielone papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 garść szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na grube kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypior pozostawić w całości. Pomidory pokroić w plastry. Następnie makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Masło stopić w garnku, dodać do niego pokrojoną dymkę, obrany i pokrojony na kawałki czosnek oraz imbir i dusić do czasu, aż poczujemy wyraźny aromat duszonych składników. Potem dodać do tego sos sojowy, wymieszać i wlać bulion warzywny. Dodać do tego ziemniaki, ziarna kardamonu, pokrojone pieczarki i gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, szpinak, cały szczypiorek i pokrojoną paprykę, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory i wymieszać.
Komentarze (0)