Thukpa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3390
Thukpa
fot. m-louis / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu Pappardelle
  • 4 ziemniaki
  • 4 pieczarki
  • 3 marchewki
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 pomidory
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 garść szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić na grube kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Dymkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Szczypior pozostawić w całości. Pomidory pokroić w plastry. Następnie makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przelać zimną wodą. Masło stopić w garnku, dodać do niego pokrojoną dymkę, obrany i pokrojony na kawałki czosnek oraz imbir i dusić do czasu, aż poczujemy wyraźny aromat duszonych składników. Potem dodać do tego sos sojowy, wymieszać i wlać bulion warzywny. Dodać do tego ziemniaki, ziarna kardamonu, pokrojone pieczarki i gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron, szpinak, cały szczypiorek i pokrojoną paprykę, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i zagotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojone pomidory i wymieszać.

Komentarze (0)