Thalipeeth

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 255

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • Na ciasto:
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 zielona papryczka chili drobno posiekana
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki mąki soro
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ajwainu
  • sól

Opis przygotowania:

Awokado umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem i przełożyć na talerz

Przygotować ciasto: wszystkie składniki oraz posiekane drobno warzywa i natkę zielonej pietruszki przełożyć razem do jednej miski. Wlać do tego olej, wodę i wyrobić ciasto. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, ponownie dobrze wyrobić ręcznie i uformować z tego cienkie placki. Przełożyć je na rozgrzaną patelnię, potem w plackach zrobić niewielkie otwory palcem, a w miejsca otworów wlać olej. Wszystko smażyć na rumiany kolor z obu stron, na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Gotowe placki podawać z miąższem z dojrzałego awokado i tartym chrzanem.

Komentarze (0)