Texas Caviar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 528
Składniki:
- 400 g groszku czarnookiego
- 200 g białej kukurydzy w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka cukru
- 1 żółta papryka
- 0,5 szklanki octu ryżowego
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Groszek czarnooki przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować go do miękkości w wodzie, w której był moczony i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie do rondla wlać oliwę z oliwek, ocet ryżowy, wsypać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony czosnek z cebulą, paprykę , wsypać ugotowany groszek czarnooki i dodać odsączoną z zalewy białą kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.
Komentarze (0)