Texas Caviar

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 528
Texas Caviar
fot. jessica mullen (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g groszku czarnookiego
  • 200 g białej kukurydzy w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółta papryka
  • 0,5 szklanki octu ryżowego
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Groszek czarnooki przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować go do miękkości w wodzie, w której był moczony i odcedzić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie do rondla wlać oliwę z oliwek, ocet ryżowy, wsypać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony czosnek z cebulą, paprykę , wsypać ugotowany groszek czarnooki i dodać odsączoną z zalewy białą kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć do miski.

Komentarze (0)