Teurgoule

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 605
Teurgoule
fot. Raphael Labbé (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g kleistego ryżu
  • 200 g cukru pudru
  • 2 l mleka 2 %
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonego mleka, wsypać do tego 100 g cukru pudru, wymieszać i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do żaroodpornych naczyń. Następnie 100 ml mleka przelać do rondla, wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, mielonym cynamonem, mieloną gałką muszkatołową, ekstraktem waniliowym i doprowadzić do wrzenie na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym ryż w naczyniach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż wszystko zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać do spożycia.

Komentarze (0)