Tenshinhan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1481
Tenshinhan
fot. Corpse Reviver (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g paluszków krabowych surimi
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 łyżeczka maki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka przyprawy mirin

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz paluszki krabowe umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić na drobne kawałeczki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli, pieprzu, mielonego imbiru i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych składników dodać pokrojone paluszki krabowe i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać wymieszane składniki i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się częściowo ścinać. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na ryż w misce.

Przygotować sos: bulion przelać do rondla, wlać do niego sos sojowy, przyprawę mirin i sos ostrygowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)