Tenshinhan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1647
Składniki:
- 30 g paluszków krabowych surimi
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 łyżeczka maki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka przyprawy mirin
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz paluszki krabowe umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Paluszki krabowe pozbawić skóry i pokroić na drobne kawałeczki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć do miski. jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, szczyptę soli, pieprzu, mielonego imbiru i roztrzepać widelcem. Do roztrzepanych składników dodać pokrojone paluszki krabowe i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać wymieszane składniki i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się częściowo ścinać. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na ryż w misce.
Przygotować sos: bulion przelać do rondla, wlać do niego sos sojowy, przyprawę mirin i sos ostrygowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować sos: bulion przelać do rondla, wlać do niego sos sojowy, przyprawę mirin i sos ostrygowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić przyprawami do smaku, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)