Tarteletki orleańskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1829
Składniki:
- Nadzienie:
- 40 dag ogórków lub kabaczków
- 4 dag koncentratu pomidorowego
- 10 dag sera żółtego
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- sól
Opis przygotowania:
Ogórki lub kabaczki umyj, obierz, opłucz, drobno pokrój, połącz z koncentratem pomidorowym, startym serem i posiekanym koperkiem, dopraw do smaku. Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka i sól. Zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na ok 25 minut. Karbowane foremki w kształcie łódki długości 10cm i głębokości 1-1,5 cm wyłóż ciastem. Ciasto upiecz, wystudź, nałóż nadzienie, udekoruj.
Komentarze (0)