Tarteletki orleańskie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1829

Składniki:

  • Nadzienie:
  • 40 dag ogórków lub kabaczków
  • 4 dag koncentratu pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • sól

Opis przygotowania:

Ogórki lub kabaczki umyj, obierz, opłucz, drobno pokrój, połącz z koncentratem pomidorowym, startym serem i posiekanym koperkiem, dopraw do smaku. Mąkę przesiej na stolnicę, posiekaj nożem z masłem, dodaj żółtka i sól. Zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na ok 25 minut. Karbowane foremki w kształcie łódki długości 10cm i głębokości 1-1,5 cm wyłóż ciastem. Ciasto upiecz, wystudź, nałóż nadzienie, udekoruj.

Autor: plateau

Komentarze (0)