Tarhonya

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5566
Tarhonya
fot. Nillerdk (Wikipedia) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 5 g smalcu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, dodać smalec i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut, aby podeschło. Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach na stolnicę i podsypać je mąką. Całość wymieszać ręcznie i odstawić na 4 godziny, aby przetarte kluski wyschły. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać przesuszone kluski i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego 3 szklanki lekko osolonej wody i zagotować. Od chwili zagotowania wszystko gotować jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane i odcedzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)