Tarhonya
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5566
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 g smalcu
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, dodać smalec i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut, aby podeschło. Po tym czasie ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach na stolnicę i podsypać je mąką. Całość wymieszać ręcznie i odstawić na 4 godziny, aby przetarte kluski wyschły. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać przesuszone kluski i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego 3 szklanki lekko osolonej wody i zagotować. Od chwili zagotowania wszystko gotować jeszcze przez 3 minuty. Ugotowane i odcedzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)