Taralli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2045
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
- o,5 łyżeczki mielonego anyżu
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz mielonym anyżem. Do wymieszanej mąki wlać miód, wbić jajka i wlać roztarte wcześniej drożdże. Z całości wyrobić gładkie ciasto, po czym wyrobione nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek, wyrobić ręcznie i podsypać je mąka. Następnie ciasto zwinąć w rulon 2 cm, uformować z nich małe pierścienie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)