Taralli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2045
Taralli
fot. 10Rosso / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • o,5 łyżeczki mielonego anyżu

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą oraz mielonym anyżem. Do wymieszanej mąki wlać miód, wbić jajka i wlać roztarte wcześniej drożdże. Z całości wyrobić gładkie ciasto, po czym wyrobione nakryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek, wyrobić ręcznie i podsypać je mąka. Następnie ciasto zwinąć w rulon 2 cm, uformować z nich małe pierścienie i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)