Taquito
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3198
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- Farsz:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 zielona papryka jalapeno
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 szklanki startego sera cheddar
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- sok z jednej limonki
- natka zielonej kolendry
- Guacamole:
- 2 dojrzale awokado
- 2 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 liść salaty lodowej
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na jedną stolnicę, dodać do tego szczyptę soli, wlać letnia wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na równe kawałki, potem rozwałkować je walkiem na grubość 1 mm i smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na stolnicę.
Przygotować farsz: paprykę zieloną posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałeczki. Następnie masło z olejem przełożyć na jedną patelnię na rozgrzanej patelni i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę. Składniki wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego czerwoną cebulę z czosnkiem, mielony kminek i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone mięso. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Pod koniec duszenia całość posypać tartym serem cheddar, wymieszać i dusić razem do chwili rozpuszczenia się sera. Następnie składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na usmażone placki z ciasta na stolnicy, zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz.
Przygotować guacamole: sałatę, natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę posiekać drobno i przełożyć razem do jednej miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem i dodać do składników w misce. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego kwaśną śmietanę, wymieszać i dodać do potrawy.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą oraz pszenną przesypać razem na jedną stolnicę, dodać do tego szczyptę soli, wlać letnia wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na równe kawałki, potem rozwałkować je walkiem na grubość 1 mm i smażyć z obu stron w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na stolnicę.
Przygotować farsz: paprykę zieloną posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałeczki. Następnie masło z olejem przełożyć na jedną patelnię na rozgrzanej patelni i dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę. Składniki wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego czerwoną cebulę z czosnkiem, mielony kminek i posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone mięso. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Pod koniec duszenia całość posypać tartym serem cheddar, wymieszać i dusić razem do chwili rozpuszczenia się sera. Następnie składniki ściągnąć z ognia, wyłożyć na usmażone placki z ciasta na stolnicy, zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz.
Przygotować guacamole: sałatę, natkę zielonej pietruszki oraz papryczkę posiekać drobno i przełożyć razem do jednej miski. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem i dodać do składników w misce. Wsypać do tego mielone orzechy laskowe. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wlać do tego kwaśną śmietanę, wymieszać i dodać do potrawy.
Komentarze (0)