Tapai ketan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 444
Tapai ketan
fot. W.A. Djatmiko (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 4 liście bananowca
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży piekarskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć go przez 6 godzin. Po namoczeniu ryż ugotować na sypko w wodzie, w której był moczony i odparować. Po odparowaniu ryż posypać suszonymi drożdżami, polać go wodą wymieszaną z cukrem, wymieszać, przełożyć do plastikowego, zamykanego pojemnik i wstawić do lodówki na 2 dni. Po tym czasie ryż wyciągnąć z lodówki oraz pojemnika, dodać do niego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz świeżo starty imbir. Całość dobrze wymieszać, po czym przełożyć na sparzone wcześniej liście bananowca, zawinąć i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)