Szpekuchy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6152
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 5 dkg drożdży
- 0,5 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 40 dkg słoniny
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z mlekiem, drożdżami, dodać jajka, sól, masło i wyrobić ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu dobrze rozwałkować, pokroić na równe kwadraty po 6 cm. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, słoninę pokroić w kostkę do 1,5 cm i lekko przysmażyć z cebulą. Przesmażoną przełożyć łyżeczką na pokrojone kawałki ciasta. Posypać pieprzem, majerankiem i skleić jak pierogi. Masło stopić w rondelku, wysmarować nim pierogi, przykryć ściereczką i chwilę odczekać aby podrosły. Wyrośnięte pierogi przełożyć na blachę do pieczenia i piec w mocno nagrzanym, piekarniku do 180 stopni na rumiany kolor. Gotowe szpekuchy podajemy na gorąco.
Komentarze (1)
dziś dowiedziałam się, że jest to ulubione danie wielkanocne naszego prezydenta