Szpekuchy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 6152
Szpekuchy
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • 0,5 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 40 dkg słoniny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z mlekiem, drożdżami, dodać jajka, sól, masło i wyrobić ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu dobrze rozwałkować, pokroić na równe kwadraty po 6 cm. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, słoninę pokroić w kostkę do 1,5 cm i lekko przysmażyć z cebulą. Przesmażoną przełożyć łyżeczką na pokrojone kawałki ciasta. Posypać pieprzem, majerankiem i skleić jak pierogi. Masło stopić w rondelku, wysmarować nim pierogi, przykryć ściereczką i chwilę odczekać aby podrosły. Wyrośnięte pierogi przełożyć na blachę do pieczenia i piec w mocno nagrzanym, piekarniku do 180 stopni na rumiany kolor. Gotowe szpekuchy podajemy na gorąco.

Komentarze (1)

dziś dowiedziałam się, że jest to ulubione danie wielkanocne naszego prezydenta