Szołdra
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2807
Składniki:
- 1 jajko do wysmarowania ciasta
- Ciasto:
- 750 g mąki pszennej
- 300 g mąki krupczatki
- 100 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 250 g wędzonej szynki
- 2 pęta kiełbasy śląskiej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem w kubku, a roztarte odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Mąkę pszenną i krupczatkę przesypać razem na jedną na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, dodać żółtka jaj, wlać olej roztopione masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnice i rozwałkować je na grubość 1 cm. Nałożyć na ciasto szynkę i całe pęta kiełbasy. Całość dokładnie zawinąć w duży rulon i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko wysmarować roztrzepanym 1 jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)