Szołdra

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2681
Szołdra
fot. Michal Klajban (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 jajko do wysmarowania ciasta
  • Ciasto:
  • 750 g mąki pszennej
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 250 g wędzonej szynki
  • 2 pęta kiełbasy śląskiej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i cukrem w kubku, a roztarte odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Mąkę pszenną i krupczatkę przesypać razem na jedną na stolnicę i wymieszać ze szczypta soli. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, dodać żółtka jaj, wlać olej roztopione masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnice i rozwałkować je na grubość 1 cm. Nałożyć na ciasto szynkę i całe pęta kiełbasy. Całość dokładnie zawinąć w duży rulon i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko wysmarować roztrzepanym 1 jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)