Szmur zaparzany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1905

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 8 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka rodzynek

Opis przygotowania:

Masło wrzucić do 1,5 szklanki wody i zagotować. Do wrzącej wody wsypać mąkę, mieszać łyżką do czasu, aż masa zgęstnieje, odstawić z ognia nie przerywając mieszania. Wbić jajka, wymieszać. Ciasto nie może być za rzadkie. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry, przekroić na połowy. Blachę do pieczenia obsypać mąką, naciągnąć na nią ciasto, posypać cukrem, ułożyć migdały i posypać rodzynkami. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze do 150 stopni. Kiedy ciasto w piekarniku lekko się podniesie, wyciągnąć je, pokroić na kawałki i wstawić na kilka minut z powrotem do nagrzanego piekarnika.

Komentarze (1)

Składniki nie pokrywają sie z przepisem