Sushki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2391
Sushki
fot. Wesha (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka skondensowanego
  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Do miski wlać mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy, wbić do tego 2 jajka, po czym dodać masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, solą i wsypać stopniowo do zmiksowanych składników, cały czas miksując mikserem, aż do wyrobienia ciasta. Wyrobione ciasto zagnieść ręcznie, podzielić je na małe kawałeczki i uformować z nich rulony o grubości 7 mm. Ich końce złączyć ze sobą ręcznie tak, aby powstały oponki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jajko wbić do kubka, zalać je mlekiem skondensowanym, dobrze roztrzepać widelcem i wysmarować tym oponki na blasze na blasze. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)