Sushki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2679
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka skondensowanego
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Do miski wlać mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy, wbić do tego 2 jajka, po czym dodać masło i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, solą i wsypać stopniowo do zmiksowanych składników, cały czas miksując mikserem, aż do wyrobienia ciasta. Wyrobione ciasto zagnieść ręcznie, podzielić je na małe kawałeczki i uformować z nich rulony o grubości 7 mm. Ich końce złączyć ze sobą ręcznie tak, aby powstały oponki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Jajko wbić do kubka, zalać je mlekiem skondensowanym, dobrze roztrzepać widelcem i wysmarować tym oponki na blasze na blasze. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)