Suman

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1459
Suman
fot. whologwhy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 4 suszone liście bananowca
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody

Opis przygotowania:

Suszone liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć go do rondla, zalać mlekiem kokosowym, zasypać cukrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i zawinąć w sparzone wcześniej liście bananowca. Całość przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować na parze przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z sita, odwinąć z liści bananowca i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów