Suman
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1459
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 4 suszone liście bananowca
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Suszone liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć go do rondla, zalać mlekiem kokosowym, zasypać cukrem i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i zawinąć w sparzone wcześniej liście bananowca. Całość przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody gotować na parze przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z sita, odwinąć z liści bananowca i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią potrawę.
Komentarze (0)