Spritzgebäck

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1291
Spritzgebäck
fot. Lothar Wilhelm / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 140 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki białego rumu
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem, mielonymi migdałami i cukrem waniliowym. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić do tego jajka i wlać rum. Z całości wyrobić gładkie ciasto, zwinąć je w jeden, długi rulon i przepuścić go przez ozdobną formę maszynki do ciasta lub do mięsa. Następnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenią, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przesypać je do rondla i rozpuścić na płynną masę. W rozpuszczonej masie zanurzyć upieczone wcześniej ciastka, przełożyć na tackę i odczekać do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)