Springerle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1604
Springerle
fot. AndreasBauerle (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 400 g cukru
  • 100 g masła
  • 25 g mielonego anyżu
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: jajka wbić do miski i zmiksować je mikserem do białości. Do zmiksowanych jaj dodać masło, wsypać do tego cukier i ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mielony anyż. Z całości wyrobić gładkie ciasto. rozwałkować je najpierw zwykłym walkiem na grubość 1 cm, a potem wycisnąć w nim dowolne wzory zdobionym wałkiem. Po wykonaniu tej czynności zdobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić je na około 3 godziny, aby ciasto lekko podeschło. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)