Spód do pizzy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 8731
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- 4 łyżki oleju
- 2/3 szkl mleka
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Opis przygotowania:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać do mąki wraz z innymi składnikami i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę i zapiec. Jest to porcja na dużą blachę (taką z piekarnika).
Komentarze (5)
dobre też tak robię
najlepsze to: 1/2 kilo mąki, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka soli i cukru.
a nie wynalazki z olejem i mlekiem, których żadna picceria nie stosuje
dobry spodzik nie jest zły ale musi być go grubo
tak sprubuje na ten przepis
do kolegi z dnia:28.06 15;45... właśnie koleżanka co pracuje w pizzeri mówiła że tak samo robią z mlekiem i olejem. są najlepsze, współczuję tej pizzeri w której tak się stosuje jak twój przepis.. ciasto bez oleju jest suche.. pozdrawiam