Soutzoukakia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 685
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml mleka 2%
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na sos:
- 250 ml białego wina wytrawnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
Opis przygotowania:
Mięso mielone wieprzowe i wołowe przełożyć razem do jednej miski. Chleb czerstwy połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do miski i zalać je mlekiem. Kiedy chleb nasiąknie, odcisnąć go ręcznie i dodać go do mięsa w misce. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do składników. Wsypać do tego kminek, mieloną paprykę chili, cynamon, nasiona kolendry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dobrze wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kotlety ręcznie. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzany mocno oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać wino wytrawne i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dodać do tego liście laurowe, przecier pomidorowy, wsypać cukier, doprawić do smaku szczyptą soli i doprowadzić do wrzenia. Włożyć do tego usmażone wcześniej kotlety. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać wino wytrawne i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dodać do tego liście laurowe, przecier pomidorowy, wsypać cukier, doprawić do smaku szczyptą soli i doprowadzić do wrzenia. Włożyć do tego usmażone wcześniej kotlety. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)