Soutzoukakia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 604
Soutzoukakia
fot. Perique des Palottes (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml mleka 2%
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na sos:
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso mielone wieprzowe i wołowe przełożyć razem do jednej miski. Chleb czerstwy połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do miski i zalać je mlekiem. Kiedy chleb nasiąknie, odcisnąć go ręcznie i dodać go do mięsa w misce. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do składników. Wsypać do tego kminek, mieloną paprykę chili, cynamon, nasiona kolendry, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dobrze wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kotlety ręcznie. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzany mocno oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać wino wytrawne i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Dodać do tego liście laurowe, przecier pomidorowy, wsypać cukier, doprawić do smaku szczyptą soli i doprowadzić do wrzenia. Włożyć do tego usmażone wcześniej kotlety. Wszystko razem dusić jeszcze pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)