Soto Ayam

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1854
Soto Ayam
fot. Sakurai Midori (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.1

Składniki:

  • 100 g polędwicy wołowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 papiery ryżowe
  • 2 pomidory
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • pęczek zielonego szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w dużą kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, przełożyć je do rondla zasypać kurkumą, zalać bulionem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ugotować do miękkości mięsa na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Następnie papier ryżowy połamać na małe kawałki, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażony osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Polędwicę wołową pokroić w cienką słomkę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju do miękkości. Następnie ściągnąć ją z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi pomidorami oraz szczypiorkiem.

Komentarze (0)