Soto Ayam
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1854
Składniki:
- 100 g polędwicy wołowej
- 2 piersi z kurczaka
- 2 papiery ryżowe
- 2 pomidory
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- pęczek zielonego szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w dużą kostkę. Szczypiorek pokroić drobno. Piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, przełożyć je do rondla zasypać kurkumą, zalać bulionem, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ugotować do miękkości mięsa na średnim ogniu. Po ugotowaniu składniki ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Następnie papier ryżowy połamać na małe kawałki, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażony osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Polędwicę wołową pokroić w cienką słomkę, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju do miękkości. Następnie ściągnąć ją z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonymi pomidorami oraz szczypiorkiem.
Komentarze (0)