Sopaipilla
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1599
Składniki:
- 50 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki cieplej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Do wymieszanych składników wlać ciepłą wodę, ekstrakt waniliowy, roztopione masło i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczka i pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie po tym czasie podsypać je mąka, rozwałkować na grubość 2 cm i pociąć w kwadraty o wymiarach 5 x 5 cm. Pokrojone kwadraty wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe osączyć z tłuszczu wyłożyć na talerz i dopóki są jeszcze gorące, wysmarować je miodem i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)