Sołomacha z drożdżówką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2482
Składniki:
- Sołomacha:
- 3 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka grubo mielonej mąki gryczanej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- Drożdżówki:
- 580 g mąki pszennej
- 175 ml letniego mleka 2%
- 80 g masła
- 12 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 jajko do wysmarowania ciasta
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować drożdżówki: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem w kubku. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić 2 jajka, dodać masło i wlać do tego rozmieszane wcześniej drożdże. Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką i uformować z niego małe bułki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować je rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Następnie gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować sołomachę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno. Potem zagotować 2 szklanki wody z suszoną kolendrą, szczyptą soli i pokrojonym wcześniej czosnkiem. W rondlu rozmieszać mąkę gryczaną z 1 szklanką zimnej wody, po czym rozmieszane składniki przelać stopniowo do gotowanych składników, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować na średnim ogniu do chwili, aż utworzą się małe kluseczki. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miseczki i podawać z drożdżówkami.
Przygotować sołomachę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno. Potem zagotować 2 szklanki wody z suszoną kolendrą, szczyptą soli i pokrojonym wcześniej czosnkiem. W rondlu rozmieszać mąkę gryczaną z 1 szklanką zimnej wody, po czym rozmieszane składniki przelać stopniowo do gotowanych składników, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować na średnim ogniu do chwili, aż utworzą się małe kluseczki. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miseczki i podawać z drożdżówkami.
Komentarze (0)