Sołomacha z drożdżówką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2482
Sołomacha z drożdżówką
fot. Kagor / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • Sołomacha:
  • 3 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka grubo mielonej mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • Drożdżówki:
  • 580 g mąki pszennej
  • 175 ml letniego mleka 2%
  • 80 g masła
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 1 jajko do wysmarowania ciasta
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować drożdżówki: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnim mlekiem w kubku. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, wbić 2 jajka, dodać masło i wlać do tego rozmieszane wcześniej drożdże. Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką i uformować z niego małe bułki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wysmarować je rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec na rumiany kolor. Następnie gotowe wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sołomachę: czosnek obrać ze skóry i pokroić go drobno. Potem zagotować 2 szklanki wody z suszoną kolendrą, szczyptą soli i pokrojonym wcześniej czosnkiem. W rondlu rozmieszać mąkę gryczaną z 1 szklanką zimnej wody, po czym rozmieszane składniki przelać stopniowo do gotowanych składników, cały czas mieszając drewnianą łyżką i gotować na średnim ogniu do chwili, aż utworzą się małe kluseczki. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miseczki i podawać z drożdżówkami.

Komentarze (0)