Soczewiaki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1720
Soczewiaki
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • Ciasto:
  • 5 g drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • Nadzienie:
  • 400 g soczewicy
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Przygotować wypełnienie: warzywa umyć i osączyć z wody. Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić, przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Cebule obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni i dodać do zmielonej soczewicy. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do składników. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, majerankiem i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, wlać roztarte drożdże, dodać przepuszczone wcześniej ziemniaki, wbić jajka i z całości zagnieść ciasto. Nakryć je serwetką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby lekko podrosło.

Z wyrośniętego ciasta uformować kulki o wielkości małych bułek. W uformowanych kulkach zrobić wgniecenie palcem i nałożyć w nie łyżką nadzienie. Całość dokładnie zlepić ręcznie i wrzucić do 1,5 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku z wody i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gotowe posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem

Komentarze (2)

Mnie smakowało jestem zadowolony dziękuję za przepis pozdrawiam
gość

Dzięki za pozdrowienia i smakowitych przepisów. Również pozdrawiam