Sobiyet

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1013
Sobiyet
fot. E4024 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 600 g ciasta filo
  • 600 g tłuczonych pistacji
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 250 g masła
  • Nadzienie:
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • Syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: kaszę mannę przesypać do rondla, zalać ją zimnym mlekiem i dobrze wymieszać. Następnie postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać do chwili, aż kasza zgęstnieje (powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Ciasto filo wyłożyć na stolnicę i pokroić je w kwadraty 10x10 cm. Następnie na kwadraty z ciasta nałożyć łyżeczką ugotowaną wcześniej kaszę mannę z mlekiem. Na to wysypać tłuczone pistacje i całość złożyć w trójkąty. Zawinięte ciasto z nadzieniem przełożyć na blachę do pieczenia i polać je roztopionym wcześniej masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż ciasto uzyska rumiany kolor.

Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wlać do tego sok z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować całość przez 15-20 minut. Zarumienione ciasto wyciągnąć z piekarnika i polać je przygotowanym syropem.

Wszystko posypać pozostałymi pistacjami i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu wstawić na 30 minut do lodówki, a po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i podawać ze śmietaną kremówką.

Komentarze (0)