Sobiyet
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1013
Składniki:
- 600 g ciasta filo
- 600 g tłuczonych pistacji
- 300 ml śmietany kremówki
- 250 g masła
- Nadzienie:
- 4 łyżki kaszy manny
- 1,5 szklanki mleka 2%
- Syrop:
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: kaszę mannę przesypać do rondla, zalać ją zimnym mlekiem i dobrze wymieszać. Następnie postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać do chwili, aż kasza zgęstnieje (powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni. Ciasto filo wyłożyć na stolnicę i pokroić je w kwadraty 10x10 cm. Następnie na kwadraty z ciasta nałożyć łyżeczką ugotowaną wcześniej kaszę mannę z mlekiem. Na to wysypać tłuczone pistacje i całość złożyć w trójkąty. Zawinięte ciasto z nadzieniem przełożyć na blachę do pieczenia i polać je roztopionym wcześniej masłem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż ciasto uzyska rumiany kolor.
Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wlać do tego sok z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować całość przez 15-20 minut. Zarumienione ciasto wyciągnąć z piekarnika i polać je przygotowanym syropem.
Wszystko posypać pozostałymi pistacjami i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu wstawić na 30 minut do lodówki, a po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i podawać ze śmietaną kremówką.
Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, wsypać cukier i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wlać do tego sok z cytryny, zmniejszyć ogień i gotować całość przez 15-20 minut. Zarumienione ciasto wyciągnąć z piekarnika i polać je przygotowanym syropem.
Wszystko posypać pozostałymi pistacjami i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu wstawić na 30 minut do lodówki, a po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć na talerz i podawać ze śmietaną kremówką.
Komentarze (0)