Snickerdoodle

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 929
Snickerdoodle
fot. jim Winstead (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soki
  • 0,5 szklanki białego cukru
  • 0,5 szklanki brązowego cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z 1 łyżeczką mielonego cynamonu, cukrem białym oraz brązowym, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać śmietanę, ekstrakt waniliowy i wbić do tego jajko, po czym z całości wyronić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać cukrem pudrem oraz 1 łyżeczką mielonego cynamonu i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie szklanką wyciąć krążki w cieście i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów