Snickerdoodle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1022
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 2,5 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soki
- 0,5 szklanki białego cukru
- 0,5 szklanki brązowego cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto; mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z 1 łyżeczką mielonego cynamonu, cukrem białym oraz brązowym, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać śmietanę, ekstrakt waniliowy i wbić do tego jajko, po czym z całości wyronić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podsypać cukrem pudrem oraz 1 łyżeczką mielonego cynamonu i rozwałkować je na grubość 5 mm. Następnie szklanką wyciąć krążki w cieście i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)