Smażenica
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4044
Składniki:
- 300 g pieczarek lub innych grzybów
- 4 duże pomidory czerwone
- 100 g wina wytrawnego
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek pietruszki
- 2 cebule
- sól i pieprz
Opis przygotowania:
Cebulę pokroić w talarki. Grzyby obrać i pokroić drobno, następnie wyłożyć na patelnię, dodać masło i obsmażać je przez 5 minut, dodając sól i pieprz. Na drugiej patelni zeszklić cebulę na maśle. Do cebuli dodać pokrojone drobno pomidory, dolać wino, wymieszać i dusić na małym ogniu do czasu wyparowania wina z patelni. Następnie dodać do cebuli obsmażone już wcześniej grzyby. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Gotową smażenicę posypać natką pietruszki i podawać na ciepło.
Komentarze (1)
Chyba autor nie wie co to jest prawdziwa smażenica :/ To wielkanocna potrawa kresowa z szynki, boczku, kiełbasy i jajek. Nie to co widzimy tutaj niestety.