Smażenica

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3909

Składniki:

  • 300 g pieczarek lub innych grzybów
  • 4 duże pomidory czerwone
  • 100 g wina wytrawnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Cebulę pokroić w talarki. Grzyby obrać i pokroić drobno, następnie wyłożyć na patelnię, dodać masło i obsmażać je przez 5 minut, dodając sól i pieprz. Na drugiej patelni zeszklić cebulę na maśle. Do cebuli dodać pokrojone drobno pomidory, dolać wino, wymieszać i dusić na małym ogniu do czasu wyparowania wina z patelni. Następnie dodać do cebuli obsmażone już wcześniej grzyby. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Gotową smażenicę posypać natką pietruszki i podawać na ciepło.

Komentarze (1)

Chyba autor nie wie co to jest prawdziwa smażenica :/ To wielkanocna potrawa kresowa z szynki, boczku, kiełbasy i jajek. Nie to co widzimy tutaj niestety.