Skordalia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2235
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 3 g tłuczonych orzechów włoskich
- 3 g mielonych migdałów
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do odcedzonych ziemniaków. Następnie dodać do tego mielone migdały, wlać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny i razem utłuc na jednolita masę. Do ubitej masy dodać potłuczone na kawałki orzechy włoskie, po czym wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)