Sigara Bouregi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1459
Składniki:
- 400 g sera feta
- 300 g mrożonego ciasta filo
- 2 liście salaty
- 2 pomidory
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki, sałatę oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz i zalać je jogurtem greckim. Dodać do tego pokrojone w cienkie plastry pomidory. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno do miski. Ser feta rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać ze szczypta soli i posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki. Następnie ciasto filo rozmrozić, pokroić je w podłużne trójkąty i wysmarować z obu stron letnią woda. Na pokrojone ciasto nałożyć rozdrobniony wcześniej ser feta z natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie zawinąć w rulony i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw z jogurtem na talerzu.
Komentarze (0)