Sigara Bouregi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1459
Sigara Bouregi
fot. Charles Haynes / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g sera feta
  • 300 g mrożonego ciasta filo
  • 2 liście salaty
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki, sałatę oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz i zalać je jogurtem greckim. Dodać do tego pokrojone w cienkie plastry pomidory. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno do miski. Ser feta rozdrobnić na małe kawałeczki i wymieszać ze szczypta soli i posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki. Następnie ciasto filo rozmrozić, pokroić je w podłużne trójkąty i wysmarować z obu stron letnią woda. Na pokrojone ciasto nałożyć rozdrobniony wcześniej ser feta z natką zielonej pietruszki. Całość dokładnie zawinąć w rulony i włożyć do mocno rozgrzanego oleju na patelni. Wszystko smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do warzyw z jogurtem na talerzu.

Komentarze (0)