Shrimp Creole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 130
Shrimp Creole
fot. jeffreyw (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 400 g mrożonych krewetek
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka słodkiego sosu paprykowego
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić je z części niejadalnych. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić na małe kawałki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego pokrojoną paprykę i seler. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego pomidory z puszki, sos pomidorowy, sos paprykowy, sos Worcestershire i wsypać mieloną paprykę chili. Całość wymieszać, po czym dodać do tego rozmrożone wcześniej krewetki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 5 minut. Po upływie tego czasu ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)