Shrimp Creole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 840
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki bez skórek
- 400 g mrożonych krewetek
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki ryżu
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka słodkiego sosu paprykowego
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić je z części niejadalnych. Warzywa umyć i odsączyć z wody. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera pokroić na małe kawałki. Następnie ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wyłożyć na talerz. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać do tego pokrojoną paprykę i seler. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego pomidory z puszki, sos pomidorowy, sos paprykowy, sos Worcestershire i wsypać mieloną paprykę chili. Całość wymieszać, po czym dodać do tego rozmrożone wcześniej krewetki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 5 minut. Po upływie tego czasu ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Gotową potrawę posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)