Shikanji

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 438
Shikanji
fot. Kanikatwl (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 ml niegazowanej wody mineralnej
  • 4 łyżki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
  • 2 łyżki nasion z granatu
  • 2 łyżki świeżej mięty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki świeżo startego jabłka
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Brzegi szklanki namoczyć 1 łyżką soku z cytryny. Sól zmieszać z pieprzem na talerzyku i obtoczyć tym brzegi szklanki. Następnie do obtoczonej szklanki wsypać nasiona granatu. Wodę niegazowaną przelać do kubka, wlać do niej pozostały sok z cytryny, wsypać do tego cukier oraz mielony imbir, dobrze wymieszać i przelać do szklanki z granatem. Wsypać do tego świeżą miętę z tartym jabłkiem.

Komentarze (0)