Shankarpali

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 716
Shankarpali
fot. Vijay Sonar (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki rozpuszczonego klarowanego masła
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego roztopione masło klarowane i dobrze wymieszać opuszkami palców. Mleko przelać do rondla, postawić je na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do niego cukier puder, kaszę mannę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i stopniowo przelać do wymieszanej wcześniej mąki. Całość mieszać łyżką aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Po wyrobieniu całość nakryć talerzem i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić je w podłużne paski, a następnie w romby. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na tacę.

Komentarze (0)