Shankarpali
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 716
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki rozpuszczonego klarowanego masła
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wlać do tego roztopione masło klarowane i dobrze wymieszać opuszkami palców. Mleko przelać do rondla, postawić je na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do niego cukier puder, kaszę mannę i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i stopniowo przelać do wymieszanej wcześniej mąki. Całość mieszać łyżką aż do wyrobienia gładkiego ciasta. Po wyrobieniu całość nakryć talerzem i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić je w podłużne paski, a następnie w romby. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na tacę.
Po tym czasie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, pokroić je w podłużne paski, a następnie w romby. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu odcedzić łyżką cedzakową i wyłożyć na tacę.
Komentarze (0)