Serabi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1000
Serabi
fot. Ivan Lanin (WIkimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Wlać do niej olej, mleko kokosowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasto odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wymieszać, po czym nabrać je małą chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z jednej strony. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i posypać całość.

Komentarze (0)