Serabi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1191
Składniki:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Na ciasto:
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Wlać do niej olej, mleko kokosowe i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Po wyrobieniu ciasto odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wymieszać, po czym nabrać je małą chochelką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z jednej strony. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i posypać całość.
Komentarze (0)