Sękacz
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 7419
Składniki:
- 50 dag mąki
- 50 dag cukru
- 50 dag masła
- 40 jajek
- 4 łyżki masła do wysmarowania wałka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Do pieczenia tego ciasta potrzebny jest obrotowy rożen lub grill z obrotową rączką. 50 dag masła utrzeć do białości. Dodać do niego cukier i nadal ucierać. Żółtka oddzielić od białek. Do utartego masła z cukrem dodawać po 1 żółtku, cały czas ucierając. Dodać do tego cukier waniliowy, połowę mąki, szczyptę soli, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczową i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je powoli razem z mąką do całej masy, nie przestając ucierać. Kiedy wszystko zostanie utarte, masę należy przełożyć w chłodniejsze miejsce, zostawiając sobie jedynie niewielką jej część. Przygotować rożen obrotowy lub grill z obrotowa rączką. Drążek, który będziemy obracać obwinąć dookoła sznurkiem lnianym lub konopnym, wysmarować go dość grubo masłem i kręcąc tylko w jedna stronę wałkiem, zaczekać aż masło zacznie się spieniać, następnie nałożyć na nie pierwszą partię ciasta łyżką, cały czas wolno kręcąc wałkiem. W momencie, gdy pierwsza warstwa ciasta się przyrumieni, należy wyciągnąć z chłodnego miejsca kolejna małą porcję, nałożyć ją łyżką na upieczoną i obracać wałkiem do upieczenia kolejnej porcji. Należy postępować tak aż do wyczerpania całego ciasta, pamiętając o tym, aby ciasto było pieczone równomiernie z każdej strony. Ciasto piec do momentu, kiedy ostatnia warstwa będzie takiego samego koloru jak pierwsza. Gotowe ciasto przestudzić, ściągnąć z wałka, odrzucić sznurek, przełożyć do folii na 1 dzień, postawić na sztorc, po czym kroić po kawałku od samej góry.
Komentarze (0)