Scotcheroos
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1409
Składniki:
- 400 g czekolady mlecznej
- 200 g chrupek czekoladowych
- 100 g płatków ryżowych
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka syropu kukurydzianego
- 1 szklanka masła orzechowego
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka polewy toffi
- sól
Opis przygotowania:
Płatki ryżowe opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać je do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odparować je i przełożyć do większej miski. Do odparowanych płatków dodać pokruszone drobno chrupki czekoladowe i wymieszać. Do rondla wrzucić pokruszoną drobno czekoladę i rozpuścić ją na płynną masą. Do rozpuszczonej masy czekoladowej wlać syrop kukurydziany, dodać masło orzechowe, polewę toffi i wsypać cukier. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do składników w misce. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki wyrównać łopatką, a następnie wszystko wstawić do lodówki i trzymać do chwili, aż składniki dobrze zakrzepną.
Komentarze (0)