Schupfnudeln
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1027
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 40 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po gotowaniu odcedzić, ubić tłuczkiem na jednolitą masę, przełożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić jajko i wyrobić ciasto. Podzielić je na równe kawałki, podsypać mąką i zwinąć w rulony o grubości 2 cm. Następnie ostrym nożem pokroić je na 4 cm kawałki i ponownie zrolować, aby miały ostre końce z obu stron.
Całość wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować je przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić je łyżką cedzakową. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego odcedzone wcześniej kluski. Smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni, włożyć na talerz i wymieszać z kapustą kiszoną.
Całość wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować je przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić je łyżką cedzakową. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego odcedzone wcześniej kluski. Smażyć je do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni, włożyć na talerz i wymieszać z kapustą kiszoną.
Komentarze (0)