Sankaya
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 766
Składniki:
- 1 dynia do 600 g
- 300 g cukru palmowego
- 200 ml mleka kokosowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mąki ryżowej
- 1,5 l wody
Opis przygotowania:
Dynię umyć, osączyć z wody, przeciąć ją w górnej jej części i usunąć nasiona oraz włosowaty miąższ. Następnie do miski wbić jajka, wlać mleko kokosowe, wsypać cukier palmowy i dobrze roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki przelać do wnętrza dyni i nakryć jej górną częścią. Zagotować wodę w naczyniu na parze i po jej zagotowaniu umieścić na sicie całą dynię ze składnikami. Całość gotować na parze przez 45 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z sita, przełożyć na talerz i lekko przestudzić.
Komentarze (0)