Sangak
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2548
Składniki:
- 100 g twarogu koziego
- 4 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- pęczek rukoli
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka sezamu
- 1 łyżka suchych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Rukolę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka i rozetrzeć je z cukrem oraz ciepłą wodą. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną oraz ryżową przesypać razem na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić z całości ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm, podsypać sezamem, po czym ponownie rozwałkować je tak, aby sezam dobrze skleił się z ciastem z obu stron. Następnie ciasto pokroić w kwadraty o wymiarach 15x15 cm, a w przygotowanych kwadratach zrobić niewielkie dziurki palcem. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, przełożyć na talerz i lekko przestudzić. Wszystko wysmarować twarogiem kozim, posypać orzechami włoskimi i udekorować rukolą.
Komentarze (0)