Sangak

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2330
Sangak
fot. goodiesfirst / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g twarogu koziego
  • 4 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • pęczek rukoli
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: drożdże przesypać do kubka i rozetrzeć je z cukrem oraz ciepłą wodą. Roztarte odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę pszenną oraz ryżową przesypać razem na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić z całości ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm, podsypać sezamem, po czym ponownie rozwałkować je tak, aby sezam dobrze skleił się z ciastem z obu stron. Następnie ciasto pokroić w kwadraty o wymiarach 15x15 cm, a w przygotowanych kwadratach zrobić niewielkie dziurki palcem. Całość przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika, przełożyć na talerz i lekko przestudzić. Wszystko wysmarować twarogiem kozim, posypać orzechami włoskimi i udekorować rukolą.

Komentarze (0)